Trendikkääksi nousseesta vanerista tehdään yhä useammin näyttäviä keittiöitä. Ympäristöystävällinen materiaali sopii mainiosti skandinaaviseen sisustukseen.

Ekologinen vaneri on kokenut uuden tulemisen sisustuksessa. Aiemmin aliarvostetusta vanerista on nykyään tullut salonkikelpoinen rakennusmateriaali. Vaneria näkee käytettävän yhä enemmän sellaisenaan esimerkiksi keittiön valmistuksessa. Eikä mikään ihme, sillä tuohan se mukanaan mukavasti lämpöä ja kodikkuutta.

Koivuvaneri – kestävä ja ympäristöystävällinen materiaali

Vanerikeittiön valmistuksessa raaka-aineena käytetään yleensä vaaleaa koivua. Koivuvaneri on tehty useista ohuista ristikkäin liimatuista puukerroksista, jotta levy eläisi mahdollisimman vähän esimerkiksi joutuessaan kosketuksiin kosteuden kanssa.

Koivuvanerilla on valmistustavasta johtuen muun muassa seuraavia etuja:

  • jäykkyys ja lujuus
  • pintakovuus ja iskunkestävyys
  • virumisen kestävyys ja sitkeys
  • tasalaatuisuus
  • pintakäsittelyn helppous.

Ympäristöystävällinen koivuvaneri kestää kolhuja hyvin, joten se on vahva ja kestävä materiaali keittiön kalusteisiin. Näiden lisäksi koivuvanerin olennaiset edut ovat luonnollisuus ja kaunis pintakuviointi.

Vanerikeittiön elävöittäminen pintakäsittelyllä

Vanerilevy voidaan päällystää erityyppisillä pinnoitteilla teknisen suorituskyvyn ja ominaisuuksien parantamiseksi. Pinnoittamalla parannetaan vanerin kulutus-, iskun-, sään- ja kemikaalinkestävyyttä sekä kitkaominaisuuksia.

Keittiöpinnan voi käsitellä vahaamalla, lakkaamalla tai maalaamalla, kuten minkä tahansa käsittelemättömän puun. Peittomaalaus, kuultovärjäys, petsaus tai vastaava käsittely antaa vanerille halutun värin, kun taas väritön lakkaus antaa halutun kiiltoasteen jättäen näkyville kauniin puukuosin. Lisäksi pintakäsittely helpottaa vaneriverhouksen puhtaanapitoa.

Vanerikeittiötason kunto riippuu kahdesta tekijästä: kuinka hyvin sen käsittelee ja miten hyvin tasoa arjessa huoltaa. Pintakäsitelty vaneri kestää hyvin roiskeita ilman, että materiaali imaisee esimerkiksi kahvin sävyä itseensä. Vahauksen ansiosta kaikki roiskeet lähtevät helposti pois kostealla liinalla.

Vanerikeittiön pinnan voi aina hioa, ja se on siten sekä kestävä että ekologinen keittiövaihtoehto. Puutasot kannattaa hioa ja vahata uudelleen noin 2-5 vuoden välein, jotta pinta pysyy vettä hylkivänä ja kauniina. Muuten vanerikeittiö on huoltovapaa. Hyvin toteutetun pintakäsittelyn ansiosta vaneri hylkää veden ja lian vaivattomasti.

Ainutlaatuinen vanerikeittiö

Toteutimme asiakkaan suunnitelmien mukaan ainutlaatuisen vanerikeittiön vapaa-ajan asuntoon. Vanerikeittiön suunnittelussa lähtökohtana oli pitkäikäisyys, ergonomisuus sekä esteettisyys.

Tason materiaaleina on käytetty kiveä, vaneria sekä ruostumatonta terästä. Lisäksi keittiön pinta käsiteltiin vahalla, jotta toteuttamamme yksilöllinen keittiö kestää pitkään aikaa ja käyttöä. Keittiön rungot ja ovet ovat tehty vanerista ja rimalevystä.

 

 

Muita toteuttamiamme vanerikeittiöitä:

Pääset tutustumaan tähän keittiöön myös Jyväskylän Kodin Terra -myymälässä.